Nieuwe ideeën voor je loopbaan

06-07-2014 09:28

ls je je loopbaan eens als een van de grootste en mooiste creatieve uitdagingen in je leven beschouwt, kom je tot nieuwe ideeën die tot nieuwe kansen kunnen leiden. Prof.dr. Jeff Gaspersz, hoogleraar innovatie aan Nyenrode Business Universiteit, kan je anders leren kijken naar je eigen carrière.
Nieuwe ideeën voor je loopbaan

Wat is je huidige opvatting over een loopbaan? De beperkende gedachte is vaak: pas wanneer ik een stapje hoger kom, ben ik in mijn loopbaan verder gekomen. Dat kan veel frustraties opleveren als de doorgang naar boven is belemmerd door iemand die er nog jaren zal zitten. Een meer bevrijdende gedachte is je loopbaan als de aaneenschakeling van de werkervaringen te zien. Je loopbaan kan zich dus ontwikkelen in dezelfde functie, in een overstap naar een functie op hetzelfde niveau, of op een hiërarchisch ander niveau. Dan gaat het in je loopbaan niet om een 'stap hoger' maar om een 'stap verder'.

Als we over onze loopbaan spreken, dan hebben we het doorgaans over functies, beroepen en ervaringen. Verfrissend is het om je loopbaan eens te beschrijven in de vorm van een verhaal of een beeld. Stel je loopbaan eens voor als een zoektocht. Zo beschreef een professional die al geruime tijd bij een groot bedrijf werkte zijn loopbaan eens als het gaan van de ene naar de andere kamer in een luxueus kasteel. Echter, zo gaf hij aan, de poort naar buiten kon hij niet meer vinden. Een prachtig beeld waarin hij aangaf wat hem dwarszat: hij ervoer dat hij met gouden ketenen aan het bedrijf vastzat en dat benauwde hem. Pas toen hem dat duidelijk was, kon hij een verandering in gang zetten.

Met je creativiteit kun je nieuwe toekomstige mogelijkheden voor je loopbaan visualiseren. Beschrijf eens twee volstrekt verschillende toekomsten voor jezelf in je werk over vijf jaar. Zoek het contrast. Wat voor werk doe je? In welke organisatie? Met wie werk je samen? Hoeveel vrijheid ervaar je in je werk? Wat verdien je? Hoe voelt je werk aan? Geniet je van je werk? Leg deze twee dromen van je toekomst naast elkaar neer en vraag je vervolgens naar welke van deze toekomsten je hart uitgaat. Heb je daarmee een voorkeur bepaald, vraag je dan af wat een korte termijn actie kan zijn die je in gang kunt zetten om je verlangde toekomst een stapje dichterbij te brengen. 

Wanneer je in een organisatie werkt waar je jaarlijks een persoonlijk ontwikkelingsgesprek (POP-gesprek) hebt, gebruik dat dan intensief. Vraag je af: hoe kan ik mijn POP-gesprek gebruiken om mijn gewenste toekomst te realiseren? Hoe kan ik mijn creativiteit daarvoor inzetten? De wind die ons de toekomst brengt, kunnen we immers niet bepalen. 
 

TIP:
Tracht eens met je creativiteit een CV op te stellen dat een geheel andere vorm heeft. Je zou kunnen denken aan een cv in de vorm van:
- een verhaal waarin jij de hoofdpersoon bent die avonturen meemaakt
- een videopresentatie waarin je op verschillende locaties (bijvoorbeeld bij eerdere werkgevers) vertelt wat je gedaan hebt en wat je ervan hebt geleerd;
- een powerpointpresentatie, waarbij elke slide een passage is in je loopbaan.

 

Terug

Contact

Change & B-Creative
Zandgouw 4C3
Teteringen
4847RR

+31 6 83 55 21 47

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode